onsdag 17 juni 2015

Marinerad fläskfilé (för buffé eller som ensamrätt)

Som ensamrätt räcker receptet till 6 portioner men på buffébordet till minst 8 portioner.

Marinerad fläskfilé är lika god att servera kall som varm. 
Här ska den marineras länge, ca 10 timmar i en smakrik marinad med bl.a. worcestershiresås och tabasco. Det går sedan snabbt att steka den i en stekgryta eller bryna den i stekpanna och lägga över i en vanlig gryta. Skyn blir extra smakrik om man har vinäger i grytan.

Ingredienser:
2 fläskfiléer, ca 1,2 kg
smör till stekning
1 msk rödvinsvinäger

Marinad:
3/4 dl soja 
1 dl olivolja
2 msk worcestershiresås
1-2 pressade vitlökar 
2 krm tabasco svartpeppar från kvarn

Dekoration:
blandad sallad 
körsbärstomater

Gör så här:
1. Blanda ingredienserna till marinaden i en plastpåse

2. Putsa filéerna om det behövs och lägg dem i marinaden. Se till att filéerna täckts av marinaden och låt dem marinera ca 10 timmar i kylskåp. Vänd på påsen några gånger.

3. Torka av filéerna och bryn dem i en stekgryta eller stekpanna. Ha inte för hög temperatur, filéerna bränner lätt vid. 
Häll på lite vatten. Stick in en köttermometer och stek till 70 grader innertemperatur, 15-20 min. Vänd filéerna en gång för att få en jämn genomstekning.

4. Ta upp filéerna. Häll vinägern i stekgrytan, rör om försiktigt och sila skyn. Spara den. Täck över de avsvalnade filéerna med plastfolie och ställ kallt.

5. Vid servering: Täck ett uppläggningsfat med olika sorters sallad. Skär filéerna i skivor och lägg dem ovanpå salladen.

Häll över lite sky som ger både smak och saftighet åt köttet. Dekorera med delade körsbärstomater. Servera med t.ex. grönsaksgratängen och såsen.

Tips! Det går att frysa fläskfilén efter den är tillagad, på så sätt kan man förbereda för buffén långt i förväg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar